Mole spożywcze przeważnie pojawiają się w kuchni nagle. Szalenie trudno jest też ustalić, skąd się właściwie wzięły. Sprowadzenie ich do domu nie wymaga dużego wysiłku, pozbycie się ich jest jednak sporym wyzwaniem. Jak mu sprostać? Istnieje przynajmniej kilka sposobów, które dobrze spróbować wcielić w życie.
Przegląd najpopularniejszych metod eliminacji moli spożywczych
Pierwszym, co musimy zrobić, jeśli chcemy wygrać walkę z molami, jest pozbycie się całego jedzenia znajdującego się w domu, w którym pojawiły się te szkodniki. Na szczególne podkreślenie zasługuje to, że w tym konkretnym przypadku nie ma mowy o żadnym wyjątku. Nawet, jeśli wydaje się nam, że zlokalizowaliśmy jedzenie zainfekowane przez mole, nie mamy żadnej pewności, że w pozornie bezpiecznych produktach nie pojawiły się ich larwy. Jeśli żal nam wyrzucać wszystko, to, co znajduje się w kuchni, możemy zdecydować się na przesianie zawartości każdego opakowania z osobna. Należy jednak liczyć się z tym, że tego rodzaju ustępstwo może wydłużyć walkę z molami spożywczymi.
Usunięcie jedzenia to zresztą dopiero pierwszy krok. Jego wykonanie nie oznacza wcale, że nie powinniśmy skoncentrować się na tym, jak przeciwdziałać dalszemu rozprzestrzenianiu się moli. Kolejnym działaniem, na jakie musimy się zdecydować, jest więc jak najstaranniejsze umycie wszystkich tych szafek i szuflad, w których znajdowało się zainfekowane przez mole jedzenie. Nawet minimalne jego resztki mogą okazać się wystarczające, aby mole miały się czym żywić. Zakamarki szafek to także idealne miejsce dla larw. Te ostatnie mogą jednak zadomowić się także w rogach podłogi oraz ścian.
Już po wyczyszczeniu kuchni można przystąpić do tych działań, których celem jest zabezpieczenie pomieszczenia. Tu pomocne okazują się przede wszystkim substancje odstraszające mole spożywcze. Po wyczyszczeniu szafek dobrze jest więc przemyć je octem winnym, a następnie ustawić w każdej z nich zamkniętą miseczkę z gorącym octem, aby dodatkowo wzmocnić jego działanie. Mole spożywcze nie przepadają także za skórkami pomarańczy i cytryny oraz za aromatem waniliowym.
Inne sprawdzone sposoby na mole spożywcze
Jeśli szukamy bardziej profesjonalnego wsparcia w walce z molami, możemy posłużyć się pułapkami na mole sprzedawanymi w sklepach ogólnospożywczych. Przypominają one lepy na muchy i bazują na podobnej zasadzie działania. Ich powierzchnia skutecznie zatrzymuje przede wszystkim dorosłe osobniki. Klejąca płytka wydziela feromony, a mole lgną do niej nie mogąc już odkleić się od powierzchni. Niestety, zasięg jej działania nie jest zbyt duży. Należy też liczyć się z tym, że pułapka nie poradzi sobie z larwami.
Innym rozwiązaniem, którym warto się zainteresować, są kulki na mole spożywcze. Kojarzą się nam one przede wszystkim ze skutecznym sposobem walki z molami odzieżowymi, okazuje się jednak, że molom spożywczym również potrafią skutecznie dawać się we znaki. Materiał jest nasączony zapachem, który mole źle tolerują, kulki nakazują im więc trzymać się w bezpiecznej odległości od powierzchni, na której zostały rozsypane.